Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


EVP

 Talán egyesek hallottak már az Elektromos Hangjelenség-nek nevezett folyamatról. (EHJ) Mások talán Fehér Zaj, vagy EVP néven ismerik.

Sokan szkeptikusok a témával kapcsolatban, de tény hogy az EVP az egész világon magas színvonalon kutatott, növekvő mértékben gyakorolt és végrehajtott, mégis csak nagyon kevéssé felfedett paranormális jelenség, amelynek odaadó hívei vannak szerte a világon.

Az Elektronikus Hang Jelenség (Electronic Voice Phenomenon, EVP) az a folyamat, aminek révén a halottak, hang és kép útján kommunikálnak az élőkkel, a modern elektronikus eszközök statikus és fehér zaján keresztül. Szerény becslések szerint is csaknem hét milliárd audio- és videófelvevő készülék működik az otthonokban szerte a világon és ezek mindegyike portálnak minősül e folyamatban. Az ily módon érkezett „üzenetek”, arra késztetnek minket, hogy az életre és halálra vonatkozó alapvető fogalmainkat is megkérdőjelezzük. Ezek

 

 a paranormális jelenségek úgy tűnik, igazolják azt, amibe a legtöbben beleborzongunk: a halottak képesek kommunikálni velünk.

 

Most kifejteném hogy mit is jelent pontosan a fehér zaj:


A fehérzaj olyan, hangtechnikában használatos véletlenszerű zaj, amire igaz az, hogy a teljes vizsgált frekvenciatartományban (emberi érzékelő esetén 20Hz – 20kHz) a hangnyomásszintje állandó.
A fehér zajon kívül léteznek még: szürke, rózsaszín, és szines zajok is.

Rengeteg hitelesített felvétel bizonyítja, az EVP létezését, és természetesen rengeteg hamisítvány is létezik. (A bejegyzés végére majd mellékelek néhány linket amit érdemes megnézni.)

Egyes álláspontok szerint, a legnagyobb része az ilyen felvételeknek teljesen agresszív, nyíltan félelemkelő célzatú, és be kell vallanom hogy miután pár ilyen felvételt meghallgattam, rájöttem hogy az EVP nem egy lélekbarát dolog. A hangok a felvételeken legtöbbször torzak, érzelemmentesek, és éppen ez az ami ráhozza a frászt az emberre. Vannak felvételek amin visszafele beszélnek a személyek akiknek a hangját halljuk, és előfordul amikor egy-egy dühös tombolásnak lehetünk fültanúi. Előfordul hogy a hang tulajdonosát azonosítani tudják, ezáltal még biztosabb alapot szolgáltatva azoknak akik az EVP hívei. Általában a felvételeken több különböző személy hangját halljuk, és majdnem mindig egy téma köré csoportosulnak a szavak, mondattöredékek amiket hallunk. (Persze ez nem tényszerű hiszen rengeteg olyan felvétel is napvilágot látott már amelyen teljesen egymástól eltérő mondatokat hallhattunk.) A felvételeken szereplő személyek majdnem mindig egy-egy szót ismételgetnek, tehát aki megpróbálkozik az EVP készítéssel az ne várjon 26szorosan összetett körmondatokat. Nem ritka hogy a televízió készülékeken rögzített EVP-hez képek is társulnak, de nem törvényszerű hogy materializálódjon számunkra a személy akinek a hangját rögzítjük.

Kutatások folynak a fehérzaj nem halálos fegyverként való alkalmazására. A kaotikus fehérzaj túlterheli a hallószerveket, éles fájdalmat és szédülést okoz. Az agyban „hangok” szólalnak meg. Az agyhullámok változtatása akár meg is õrjítheti – ideiglenesen vagy átmenetileg – a célszemélyeket.

Hogy ki miben hisz azt mindenki döntse el maga. Én a magam részéről teljességgel tanácstalan vagyok, de mindenképpen egy olyan folyamatnak tartom az EVP-t amire érdemes odafigyelni.